milanski rizoto
Sastojci
4 osobe- 400 g Riže arborio Podravka
- 1 glavica luka
- 100 g maslaca
- 1,5 l vode
- 2 Kokošje kocke Podravka
- 2 žličice Vegete
- 150 ml vina
- 1 žličica šafrana u prahu
-
50 g
riban
- U kipuću vodu stavite kocke za juhu i kuhajte oko 5 minuta.
-
Na ugrijanome maslacu kratko popecite nasjeckani luk i lagano ga pirjajte podlijevajući juhom.
-
Dodajte opranu rižu, kratko je popecite i pirjajte postupno je zalijevajući vrućom juhom uz neprekidno miješanje.
-
4.
Pred kraj pirjanja dodajte vino, Vegetu i šafran, a zatim parmez
Bešamel umak s gorgonzolom
Sastojci
6 osoba- 60 g maslaca
- 50 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
- 1 l mlijeka
- sol
- svježe mljeveni bijeli papar
- naribani Muškatni oraščić cijeli Podravka
- 100 g gorgonzole
Priprema
-
1.
Na zagrijanom maslacu kratko popecite brašno i postupno dolijevajte mlijeko uz neprekidno miješanje.
-
2.
Pustite da provrije, umiješajte natrganu gorgonzolu, dodajte papar, muškatni oraščić, sol i kuhajte oko 5 minuta.
Posluživanje
Gotov umak prelijte preko kuhanih njoka i pospite parmezanom.Sastojci?
- 12 velikih školjki (tjestenine)
- sol
- 1 glavica luka
- 200 šampinjona
- 3 žlice pinjola
- 20 g maslaca
- papar
- naribani muškatni oraščić
- 250 svježeg sira
- 800 g pasiranih rajčica (pakiranje)
- 100 ml povrtnog temeljca
- 80 g naribanog ementalera
- nekoliko grančica bosiljka
priprema
- Kuhajte tjesteninu oko 5 minuta u slanoj vodi pa je ocijedite. Oljuštite i nasjeckajte luk. Očistite i usitnite gljive. Popržite pinjole u tavi pa stavite na tanjur.
- Ugrijte u tavi maslac te popržite luk. Dodajte gljive te pirjajte dok ne ispari nastala tekućina. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Zajedno s pinjolima umiješajte u svježi sir.
- Kuhajte rajčice i temeljac oko 5 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nadjenite tjesteninu kremom od sira.
- Stavite umak od rajčica u kalup za složenac, a na to tjesteninu. Pospite sirom pa pecite oko 25 minuta.Nasjeckajte bosiljak pa na kraju pospite jelo.
Tjestenina s lignjama, bijelim vinom i čilijem
Sastojci?
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 4 fileta inćuna
- 1 čili papričica
- 4 žlice koncentrata rajčice
- 2 dl suhog bijelog vina
- 500 g sitnijih liganja
- 4 žlice nasjeckanog peršina
- 400 g tjestenine
priprema
- U tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk, a nakon 2 minute i češnjak pa sve zajedno prepržite. Nakon još jedne minute dodajte nasjeckanu čili papričicu i inćune.
- Umiješajte koncentrat rajčice i vino pa sve zajedno zakuhajte. Smanjite vatru pa pirjajte sastojke još oko 5 minuta.
- Dodajte lignje pa pirjajte sve zajedno još 3 minute. Umiješajte nasjeckani peršin, a zatim maknite tavu sa štednjaka.
- Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite je i umiješajte u umak. Posolite, popaprite i poslužite.
Nema komentara:
Objavi komentar
ZABRANJENO VREDJANJE