U OVOM BLOGU CETE PRONACI UKUSNE RECEPTE TE ZANIMLJIVE CINJENICE O NEKIM KUHINJAMA

nedjelja, 28. kolovoza 2016.

ceska kuhinja 3

ceske knedle                  

Sastojci

  • 4 kriske kruha
  • 100gr mlakog mleka
  • 2 jaja
  • 2 kašike peršuna
  • 3 kašike brašna
  • 1 glavica luka
  • 1 šargarepa
  • malo ulja, so, biber

    Priprema

  • 1.
    Luk iseći na sitne kockice i malo propržiti, tek da zacakli.
  • 2.
    Šargarepu kuvati 5 minuta i nju iseći na kockice.
  • 3.
    Hleb takodje iseći na kockice. Dodati mu propržen luk, prokuvanu šargarepu i sve ostale sastojke.
4. Umesiti lagano homogenu masu,  pobrašnjavljenim rukama napraviti DVA valjka, pa ih staviti na samolepljivu foliju i čiste pamučne krpe.
 
Valjke umotati prvo, samolepljivom folijom, pa u krpe, vezati krajeve i spustiti u ključalu, posoljenu vodu. Kuvati 15 minuta. Malo prohladiti, odmotati i iseći na komade.

 

Knedle sa medom i vocem

 

Sastojci

  • Za knedle
  • 2 belanca+malo soli
  • 50gr griza
  • 2 kasike kukuruznog brasna mekog
  • 50gr integralnog brasna
  • 1 kasikica cimeta
  • 150gr nemasnog kravljeg sira
  • 4 kasike meda
  • 1 kasika margarina
  • malo naribane limunove korice
  • Jos je potrebno
  • 2-3 kasike griza
  • 2 kasike margarina
  • kasikica ulja
  • 500gr smrznutog voca (visnja,malina,ribizla)
  • 1 kasika gustina
  • 1dl vode
  • med 

    Priprema

    1. 1.
      Med i margarin malo otopiti, belanca umutiti sa malo soli.
    2. 2.
      Pomesati suve sastojke pa dodati med, margarin i sir pa na kraju umucena belanca.Kasikiom izmesati da se sjedini i ostaviti da odstoji u frizideru bar pola sata.
    3. 3.
      Kasikom vaditi knedle i kuvati ih oko 10min u malo posoljenoj vodi.
    4. 4.
      Ispziti griz da porumeni pa kuvane i ocedjene knedle spustati u griz i lagano pomesati da se griz zalepi.
    5. 5.
      Voce zagrevati da se otopi pa pojacati i prokuvati, cim pocne da vri dodati vodu sa razmucenim gustinom.Neka jednom prokljuca i skinite sa vatre.Po zelji mozete dodati i secer.Ako vam se umak ucini pregusto ili voce nema dovoljno soka dodajte jos vode ili nekog soka npr.od visnje.
    6. 6.
      U posudu u kojoj cete posluziti knedle redjajte, knedle+voce+med i tako dok neutrosite sve sastojke.
    7. 7.
      Takodje mozete posipati i secerom ili nekim drugim umakom, ove knedle su za sve kombinacije. 
       

      Pohani sir s mesnim nareskom 

      Sastojci

      4 osobe
      • pohani sir
      • 8 kriški sira, debljine oko 5 mm
      • 8 kriški mesnog nareska
      • 1/2 male žlice Vegete
      • 2 jaja
      • brašno i krušne mrvice
      • ulje
      • umak
      • 1 žlica maslaca
      • 2 češnja češnjaka
      • 1 jušna žlica brašna
      • 3 dl mlijeka
      • sasvim malo muškatnog oraščića
      • sol, papar
      • peršin

        Priprema

        1. Za pohanje je najbolje koristiti polutvrde sireve tipa Gouda i Edamac jer su dovoljno čvrsti da se ne razliju tokom prženja, a opet taman dovoljno mekani da se kremasto rastope unutar korice.
        2. 1.
          Razmutite jaja začinjena Vegetom.
        3. 2.
          Kriške sira debljine oko 5 mm s jedne strane tanko premažite jajetom i na to položite krišku mesnog nareska jednake veličine.
        4. 3.
          Tako sljepljene uvaljajte u brašno i umočite u razmućeno jaje. Ponovite još jednom da se dobije deblji sloj koji će spriječiti curenje sira u toku pečenja. Na kraju dobro uvaljajte u krušne mrvice i lagano dlanom pritisnite da korica bude kompaktnija. Pazite da su rubovi svi dobro “popunjeni” koricom.
          Pripremljeni sir ostavite da se kratko posuši, a za to vrijeme pripremite umak.
        5. 4.
          Sitno nasjeckajte češnjak i peršin.
        6. 5.
          U posudi rastopite maslac, dodajte češnjak, pa pospite brašnom. Dobro promiješajte. Kratko pržite – brašno i češnjak moraju ostati svijetli!
        7. 6.
          Smanjite vatru i sve zalijte s malo mlijeka i žustro miješajte da se stvori glatka masa. Sada dolijte ostatak mlijeka i kuhajte miješajući još koju minuticu da dobijete glatki umak srednje gustoće. Začinite muškatnim oraščićem (ribanim ili u prahu), solju i paprom, te pred kraj pospite peršinom.
          Kad je umak gotov, u dobro zagrijanom ulju pržite pripremljeni sir. Sir se mora pržiti kratko da korica ne popuca i da sir ne iscuri. Isprženi sir Izvadite kratko na ubrus da se ukloni suvišna masnoća i još vruće poslužite. 
           

Nema komentara:

Objavi komentar

ZABRANJENO VREDJANJE