Sastojci
- 4 kriske kruha
- 100gr mlakog mleka
- 2 jaja
- 2 kašike peršuna
- 3 kašike brašna
- 1 glavica luka
- 1 šargarepa
-
malo ulja, so, biber
Priprema
-
1.
Luk iseći na sitne kockice i malo propržiti, tek da zacakli.
-
2.
Šargarepu kuvati 5 minuta i nju iseći na kockice.
-
3.
Hleb takodje iseći na kockice. Dodati mu propržen luk, prokuvanu šargarepu i sve ostale sastojke.
Valjke umotati prvo,
samolepljivom folijom, pa u krpe, vezati krajeve i spustiti u ključalu,
posoljenu vodu. Kuvati 15 minuta. Malo prohladiti, odmotati i iseći na
komade.
Knedle sa medom i vocem
Sastojci
- Za knedle
- 2 belanca+malo soli
- 50gr griza
- 2 kasike kukuruznog brasna mekog
- 50gr integralnog brasna
- 1 kasikica cimeta
- 150gr nemasnog kravljeg sira
- 4 kasike meda
- 1 kasika margarina
- malo naribane limunove korice
- Jos je potrebno
- 2-3 kasike griza
- 2 kasike margarina
- kasikica ulja
- 500gr smrznutog voca (visnja,malina,ribizla)
- 1 kasika gustina
- 1dl vode
-
med
Priprema
-
1.
Med i margarin malo otopiti, belanca umutiti sa malo soli.
-
2.
Pomesati suve sastojke pa dodati med, margarin i sir pa na kraju umucena belanca.Kasikiom izmesati da se sjedini i ostaviti da odstoji u frizideru bar pola sata.
-
3.
Kasikom vaditi knedle i kuvati ih oko 10min u malo posoljenoj vodi.
-
4.
Ispziti griz da porumeni pa kuvane i ocedjene knedle spustati u griz i lagano pomesati da se griz zalepi.
-
5.
Voce zagrevati da se otopi pa pojacati i prokuvati, cim pocne da vri dodati vodu sa razmucenim gustinom.Neka jednom prokljuca i skinite sa vatre.Po zelji mozete dodati i secer.Ako vam se umak ucini pregusto ili voce nema dovoljno soka dodajte jos vode ili nekog soka npr.od visnje.
-
6.
U posudu u kojoj cete posluziti knedle redjajte, knedle+voce+med i tako dok neutrosite sve sastojke.
-
7.
Takodje mozete posipati i secerom ili nekim drugim umakom, ove knedle su za sve kombinacije.
Pohani sir s mesnim nareskom
Sastojci
4 osobe- pohani sir
- 8 kriški sira, debljine oko 5 mm
- 8 kriški mesnog nareska
- 1/2 male žlice Vegete
- 2 jaja
- brašno i krušne mrvice
- ulje
- umak
- 1 žlica maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 1 jušna žlica brašna
- 3 dl mlijeka
- sasvim malo muškatnog oraščića
- sol, papar
-
peršin
Priprema
-
Za pohanje je najbolje koristiti polutvrde sireve tipa Gouda i Edamac jer su dovoljno čvrsti da se ne razliju tokom prženja, a opet taman dovoljno mekani da se kremasto rastope unutar korice.
-
1.
Razmutite jaja začinjena Vegetom.
-
2.
Kriške sira debljine oko 5 mm s jedne strane tanko premažite jajetom i na to položite krišku mesnog nareska jednake veličine.
-
3.
Tako sljepljene uvaljajte u brašno i umočite u razmućeno jaje. Ponovite još jednom da se dobije deblji sloj koji će spriječiti curenje sira u toku pečenja. Na kraju dobro uvaljajte u krušne mrvice i lagano dlanom pritisnite da korica bude kompaktnija. Pazite da su rubovi svi dobro “popunjeni” koricom.
Pripremljeni sir ostavite da se kratko posuši, a za to vrijeme pripremite umak. -
4.
Sitno nasjeckajte češnjak i peršin.
-
5.
U posudi rastopite maslac, dodajte češnjak, pa pospite brašnom. Dobro promiješajte. Kratko pržite – brašno i češnjak moraju ostati svijetli!
-
6.
Smanjite vatru i sve zalijte s malo mlijeka i žustro miješajte da se stvori glatka masa. Sada dolijte ostatak mlijeka i kuhajte miješajući još koju minuticu da dobijete glatki umak srednje gustoće. Začinite muškatnim oraščićem (ribanim ili u prahu), solju i paprom, te pred kraj pospite peršinom.
Kad je umak gotov, u dobro zagrijanom ulju pržite pripremljeni sir. Sir se mora pržiti kratko da korica ne popuca i da sir ne iscuri. Isprženi sir Izvadite kratko na ubrus da se ukloni suvišna masnoća i još vruće poslužite.
-
-
1.
Nema komentara:
Objavi komentar
ZABRANJENO VREDJANJE