Krumpir, školjke, meso
Najvažnija namirnica je krumpir, a pečeni krumpirići za čiju vam
pripremu dajemo recept, jedno su od glavnih nacionalnih jela. Na mnogim
mjestima u Belgiji možete uživati u dagnjama, belgijskom nacionalnom
jelu, spravljenim na razne načine – kuhanima u vinu, gratiniranim ili
prženim i baš uvijek serviranim uz frites. Osim omiljenih školjki,
Belgijanci jedu i velike količine mesa: svinjetinu, govedinu, teletinu,
piletinu i divljač. Pri kuhanju se dosta koriste maslac i vrhnje
Nadaleko su poznate ardenske kobasice od mješavine dimljene teletine i
svinjetine.
Endivija
Topla salata liégeoise priprema se od mahuna i komadića slanine, a od
zelenih tu je svjetski poznata endivija. U svojoj domovini poslužuje se
sirova ili pirjana, s vrhnjem ili zapečena. Zanimljivo je da je
“otkrivena“ slučajno 1830. godine, kada se belgijski zemljoradnik, pri
povratku iz rata, iznenadio bijelim listovima izniklima iz cikorije,
koju je uzgajao kao zamjenu za kavu.
Čokolada i pivo
Belgija je poznata i po čokoladama koje su među najkvalitetnijima u
svijetu, a njihov sastav reguliran je zakonom još od 1884. godine. Prema
zakonu, propisana je minimalna razina od 35% čistog kakaa. Mnogi
belgijski proizvođači čokolade, kojih ima više od 2000, i danas
proizvode čokoladu ručno, a neki od njih stogo slijede tradicionalne
(uglavnom tajne) recepte. Godišnje se proizvede više od 170 tisuća tona
čokolade.
Pivo ćete naći na svakom koraku – na policama dućana koji su uređeni
poput vinoteka, na šankovima svih restorana i kafića i u
specijaliziranim pivskim barovima. Proizvodi se oko 350 vrsta a neka
piva se prave po recepturama starima nekoliko stoljeća. Boce su raznih
veličina, živopisnih etiketa i skrivaju razne tajne recepture varenja
ječma ili pšenice. U Belgiji, zemlji piva, napretek je nacionalnih jela
što se spravljaju s pivom i restorana koja nude takva jela.
Pommes frites
Posebno treba spomenuti čuveni pommes frites. Belgijanci su osobito
ponosni na svoj izum frites, pržene krumpiriće, za koji mnogi nepravedno
misle da je francuskoga podrijetla. Najraniji zapisi o ovom popularnom
jelu nalaze se u knjizi “Curiosités de la table dans les
Pays-Bas-Belgiques” iz 1781. godine gdje se spominje su da stanovnici
područja Namur, Dinant i Andenne, u belgijskom porječju Meuse, još 1680.
godine pripremali pečene krumpiriće. Američki vojnici koji su za
vrijeme Prvog svjetskog rata u Francuskoj jeli pommes frites, u SAD su
donjeli naziv “French fries” (francuski krumpirići) vjerujući kako je to
izvorno francusko jelo. Krumpirići se, u belgijskim restoranima, jedu
uz gotovo sva jela, uključujući školjke, umaču se u umak, sos ili
majonezu. Samostalno se, pak, pripremaju i služe po specijaliziranim i
vrlo rasprostranjenim “fast food” štandovima – friterijama.
Tradicionalno, krumpirići se poslužuju u “cornet de frites”, kartonskom
ili papirnatom tuljcu, na vrhu preliveni s raznim umacima po izboru.
Friterije nude na desetke umaka uz pommes frites od kojih je većina
bazirana na majonezi. Neki od umaka su: Aioli (češnjak i majoneza),
Papar (majoneza i zeleni papar), Andalouse (majoneza s rajčicom i
paprikom), Americaine (majoneza s rajčicom, trstika, luk, kapare i
celer), Bele Bicky (majoneza, bijelo zelje, estragon, krastavac, luk,
senf) Curry kečap i Curry majoneza, Mammoet (majoneza, rajčica, luk,
češnjak, umak od soje), Samurai (majoneza i Harissi – tuniska ljuta
crvena paprika), Tartar kao i “Gypsy” umak od rajčice i paprike
“posuđen” iz Njemačke gastronomije. Tajna ukusnog pommes frites-a je u
pečenju. Krumpirići se peku u kvalitetnom dubokom ulju i to ne jednom,
nego dvaput! Većina belgijskih domaćinstava posjeduje pržilicu –
“fritezu” za spremanje upravo ovog prženog jela.
1. Krumpir ogulite i narežite na tanke štapiće.
2. Dobro ih isperite u hladnoj vodi i osušite na papiru.
3. Ugrijte ulje na 160⁰C
4. Stavite krumpir u duboko ulje, pokrijte i pecite 8 – 10 minuta dok ne omekšaju, ali ne i poprime boju.
5. To možete ponoviti u nekoliko serija.
6. Izvadite, ocijedite ulje, pokrijte kuhinjskim papirom. Neka odstoji pokriveno 30 minuta.
7. Ponovo ugrijte ulje na 190⁰C. Ubacite već pečene krumpiriće. Može i
u nekoliko navrata, i pecite 3 – 5 minuta, dok ne postanu hrskavi i
zlatnožute boje.
8. Kada ih pečete drugi put, ne pokrivajte tavu.
Dagnje u vinu
Sastojci:
Dagnje 1kg, bijelo vino 250 ml, 1 luk, 2 stabljike celera, šafran, riblji temeljac 1,5l,
svježe vrhnje 250 ml, žlica maslaca, začini, bijeli papar
Priprema:
U duboki lonac pristavice maslac, dodajte sjeckani luk i na kockice
narezane stabljike celera. Kuhajte pokriveno na slaboj vatri. Dodajte
očišćene dagnje i bijelo vino. Začinite i kuhajte dok se školjke otvore,
a zatim ih maknite na stranu. U umak dodajte šafran, papar i vrhnje.
Kuhajte do željene gustoće, začinite i vratite dagnje. Ukrasite
sjeckanim peršinom.
Speculas
Sastojci:
250 gr. Maslaca, 1 šalica smeđeg šećera, 3 šalice brašna, 1 jaje, 1
žličica praška za pecivo, sol, 1 žličica ribane limunove korice, 1
žličica cimeta u prahu, ½ žličice muškatnog oraščića u prahu, ½ žličice
klinčića u prahu, ½ žličice đumbira u prahu, ½ šalice sjeckanih ili
mljevenih badema
Priprema:
Šećer i maslac pjenasto izmiksajte. Dodajte ostale sastojke i sve
umijesite u glatko tijesto (po potrebi dodajte malo mlijeka za bolje
oblikovanje tijesta). Ostavite u hladnjaku preko noći. Razdijelite
hladno tijesto na 4-5 podjednakih kugli. Jednu po jednu razvaljajte na
pobrašnjenoj podlozi na 0,5 cm debljine. Dio tijesta s kojim trenutno ne
radite i ostatke od rezanja, držite i dalje na hladnom, jer je toplo
tijesto premekano za rad. Kalupima režite oblike keksa. Koristite
jednostavne okrugle ili kvadratne oblike jer se keksi s mnogo vrhova
teško rade, a vrhovi im brzo zagore pri pečenju. Posložite na papir za
pečenje i pecite 15 minuta na 180⁰C pazeći pritom da ne dobiju previše
tamnu boju. Poslužite u limenoj kutiji za kekse. U njoj će speculasi
trajati i do dva tjedna. Odlični su uz topli kakao, voćne čajeve ili
hladno mlijeko.
Nema komentara:
Objavi komentar
ZABRANJENO VREDJANJE