U OVOM BLOGU CETE PRONACI UKUSNE RECEPTE TE ZANIMLJIVE CINJENICE O NEKIM KUHINJAMA

nedjelja, 28. kolovoza 2016.

ceska kuhinja 2

ceski kolac
Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 200 g secera
  • 200 g ostrog brasna
  • 2 zlice kakaa
  • 1 zlica vode
Sirup:
  • 150 ml mlakog mlijeka
  • 2 zlice vanilija ekstrakta
Zuta krema:
  • 500 ml mlijeka
  • 5 zumanjaka
  • 120 g secera
  • 5 zlica ostrog brasna
  • 200 g maslaca
  • 50 g secera u prahu
Saum pjena:
  • 5 bjelanjaka
  • 250 g secera
  • sok 1 ⁄ 2 limuna
Priprema:
Izradite zumanjke sa secerom. Posebno izradite bjelanjke te postepeno dodajte u zumanjke. Pomijesajte sa brasnom i prosijanim kakao prahom, te vodom. Biskvit pecite oko 35-40 min na 190 C. Drvenom cackalicom provjerite dali je pecen. Topal biskvit natopite sa sirupom.
Za zutu kremu izradite zumanjke i secer te dodajte brasno. Mlijeko stavite da prokuha te malo dodajte u zumanjke. Promijesajte, te sve vratite u vrelo mlijeko i mijesajte dok vam se krema ne stvrdne. Prebacite u plasticnu posudu i ostavite da se ohladi.
Maslac sobne temperature izradite sa secerom u prahu i izmiksajte zajedno sa kremom od zumanjaka. Kremu premazite preko biskvita i na to kuhani saum.
Za saum bjelanjke izradite sa secerom te nastavite miksati i kuhati ih na vodenoj kupelji jos kojih 6,7 min. Trebate dobiti jednu gustu, ljepljivu i sjajnu smjesu. Nemojte ih dugo drzati na pari kako vam se rubni dijelovi u zdjeli nebi poceli previse stvrdnjavati i susiti. Saum premazite preko kreme i pustite da se ohladi.
Kolac pospite ribanom tamnom cokoladom ili tankom glazurom.
Dobar tek!

Praško čudo

Sastojci

Priprema

1. Svi sastojci osim brašna izmiješaju se mikserom u zdjeli koja smije na peć, jer se tijesto prvo mora zagrijati. Stavi se na laganu vatru i stalno miješa sve dok se soda ne zapijeni. Tad se makne i umiješa brašno. Zamijesti se glatko tijesto, koje je gumenkasto zbog meda i vrlo se lako razvlaći u kore veličine lima od pećnice
 Tijesto se podijeli u četiri jednaka dijela i odmah se razvlaće kore, jer puno lakše ide kad je tijesto toplo nego dok se ohladi. Ja radim na četiri kore, vi probajte, ali vam savjetujem da za prvi put probate na tri, bit će vam lakše razvaljati na malo deblje kore. Moje su jako tanke.
 Svaka kora se razvalja u velićini lima od pećnice i namota na valjak i prenese na preokreniti lim pobrašnjen brašnom. To ide bez problema jer tijesto ne puca, ali ako se vi bojite tako, slobodno razvaljajte na papiru za pećenje pa prenesite sa papirom. Kad je kora na limu ja je malo dotjeram odrežem višak tijesta.
 Za kremu se brašno (dvije i pol žlice brašna na vrh, ne ravne), 2 žlice šećera i vanilin šećer skuhaju u mlijeku ko puding. Kad se ohladi umiješa se u margarin izrađen sa mljevenim šećerom i dobro izmiksa da bude lijepa glatka krema.
 Krema se podijeli u tri jednaka dijela i mažu se kore. Na zadnju ide čokoladna glazura.
Ja uvijek čokoladu rastopim na pari i dobro izmiješam sa ulje i prelijem preko kolača

Kore su tvrde kad se premazuju kremom, zato treba nježno pritiskati da se ne polome. Nakon nekoliko sati one već otpuste i režu se bez problema, a u ustima se tope, doslovno. Potrebno je kore premazati isti dan, jer ja jednom nisam, ostavila sam za sutra i tada se nisu otpustile, bile su krckave do zadnje kockice. 
 

Pečeni voćni čaj

Sastojci

  • 2 kg raznog voća ...jabuke, kruške, dunje, limun, naranča, kupine, maline, šljive...
  • 1 kg šećera
  • cimet
  • anis
  • klinčić
  • 2- 2,5 dl ruma
  • Priprema

    1. Svo voće izrežite na veličinu zalogaja.
    Stavite ga u dublju tepsiju od pećnice, pospite ga šećerom i začinima. Promješajte i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Tako ga pecite-karamelizirajte 1h.
    Izvadite ga van iz pećnice, zalijte sa rumom dobro promješajte i stavljajte u sterilizirane i tople staklenke.
    Napunite ih do vrha, odmah zatvorite i okrenite naopačke.
    Tako ih držite dok se potpuno ne ohlade, ili preko noći.
     Sada sljedi čisti voćni užitak.
    U šalicu stavite 2-3 žlice voćnog pečenog čaja, zalijte sa 2-3 deci vruče vode, promješajte i uživajte u toplom napitku. Na kraju sa žličicom pojedete voće koje je ostalo na dnu šalice...
    mmm ... divota...



     

Nema komentara:

Objavi komentar

ZABRANJENO VREDJANJE