Portugalci
su romanski narod sa zapadne obale Iberskog poluotoka u područjima
južno od Galicije. Portugalcima su jezgro dali romanizirani Luzitanci,
slično kao i njihovim istočnim susjedima Estremadurcima u Španjolskoj.
Nakon otkrića Amerike veliki dio Portugalaca naselio se na području
Brazila. Etničkih Portugalaca danas (2005.) ima 12,990,000 u 53 države,
od čega u Portugalu 9,585,000 koji je iste godine imao 10,366,000
stanovnika i ukupno 36 raznih etničkih zajednica. Najviše Portugalaca
van matice zemlje ima u: Francuska (754,000); Brazil (750,000, ne
računajući Brazilce koji govore portugalski); SAD (370,000); Kanada
(275,000); Venezuela (100,000); Luksemburg (92,000); Švicarska (90,000);
Njemačka (78,000); Angola (67,000); Belgija (63,000); Španjolska
(43,000) i Mozambik (31,000).
Ime Ime Portugal, po kojemu Portugalci nose svoje ime,
složenica je koja dolazi iz latinske riječi portus (u značenju luka) i
drugi dio vjerojatno po plemenu Callaeci ili Gallaeci koje je obitavalo u
ovom kraju. Postoji mogućnost da ime dolazi i po ranom naselju Cale
(današnja Gaia) sa ušća rijeke Douro na atlantskoj obali (Portus Cale).
Tokom Srednjeg vijeka područje oko Calea postaje poznato preko Vizigota u
Portucale. Portucale je mogao evoluirati u 7. i 8. stoljeću, da bi od
9. postao 'Portugale', odnosno Portugal, a pod njim se podrazumijevalo
područje između rijeka Douro i Minho. Minho će postati sjeverna granica
sa današnjom Španjolskom.
Povijest
Rana povijest
Pretke današnjih Portugalaca, srodnika Kastiljaca i
Estremaduraca nalazimo u staroj Luzitaniji. Oni su svakako najsrodniji
Estremadurcima jer potječu od romaniziranih Keltibera Luzitanaca (Os
Lusitanos; nastalo od latinskog naziva za Portugal Lusitânia).
Luzitanija je naseljena već u periodu paleolitika. Završetkom ovoga
doba, oko 7000 p.n.e., dolina rijeke Tejo naseljena je ribarskim i
lovačkim plemenima što življaše na ušćima riječnih pritoka. Iza ovih
ljudi na bunjištima su pronađeni ostaci kostiju volova, jelena, ovaca,
konja, svinja, divljih pasa, jazavaca i mačaka. Tek negdje 3000 p.n.e.,
narodi neolitika grade jednostavne nastambe i počinju se baviti agrarnim
poslovima. Koriste se poliranim kamenim oruđem, keramikom, poznaju kult
mrtvih i podižu funeralne spomenike –dolmene. -Završetkom neolitika ,
oko 2000 p.n.e. nailazimo na različitosti među stanovnicima kamenog
doba, javila se megalitska kultura, a najpoznatija nalazišta su ona u
Palmeli, Alcalaru i Reguengos de Monsarazu.
Viriato (179-139 B.C.), rođen na području današnje
Španjolske, osam je godina vodio gerilski rat protiv Rimljana. Glave su
mu došli izdajice iz njegovih redova, koji su ga zbog mita ubili na
spavanju.
Današnji Portugal koji je naseljen najmanje 500,000
godina za prve poznate stanovnike ima neandertalca, a kasnije i Homo
sapiensa. Preci Portugalaca Luzitanci pojavljuju se oko 1000 p.n.e. U
ranom 1 tisućljeću p.n.e. nekoliko valova Kelta prodire u Portugal iz
središnje Europe i miješa se sa Iberima, pa se stvara stanovništvo
poznato kao Keltiberi, podijeljenih po mnogim plemenima. Među ovima su i
Luzitanci (Lusitanians), Gallaeci, Conii, Bracari, Celtici, Coelerni,
Equaesi, Grovii, Interamici, Leuni, Luanqui, Limici, Narbasi, Nemetati,
Paesuri, Quaquerni, Seurbi, Tamagani, Tapoli, Turduli, Turduli Veteres,
Turdulorum Oppida, Turodi i Zoelae, svi oni zasigurno će učestvovati u
stvaranju Portugalaca, a neki od njih i sjevernih im susjeda Galjega.
Na portugalskom tlu postojalo je i nekoliko manjih
polu-permanentnih grčkih i kartažanskih postaja. Oko 200 p.n.e. Rimljani
dolaze na Iberski poluotok i tuku Kartažane u Punskim ratovima.
Luzitanci pružaju žilav otpor rimskim legijama, a njihov vođa Viriato
((179-139 B.C.) odnosi nekoliko pobjeda nad njima. –Rimljani su lukavi i
podmukli, a takvih ima i među Luzitancima. 139. p.n.e. rimski general
podmićuje tri Viriatova poručnika da ubiju svoga vođu, a oni to i
učiniše za vrijeme dok je spavao.
Statua Vímara Peresa, začetnik suvremenog Portugala i utemeljitelj grada Guimarães.
Ubojstvom Viriata započinje nova povijest Luzitanije,
romanizacija i početak nastajanja jednog novog naroda. -Rim uspostavlja
kolonijalni režim tokom kojega Luzitanija prosperira. Utemeljuju se
mnogi gradovi. Godine 27 p.n.e. ona postaje i rimska provincija. Na
sjeveru nastaje nova provincija Gallaecia (Galicija) sa glavnim gradom
Bracara, to je današnja Braga. Stari Gallaeci tako dadoše ime novoj
provinciji i porijeklo Galjegima i dijelu sjevernih Portugalaca nakon
odvajanja Španjolske od Galicije. –U 5 stoljeću na poluotok prodiru
Germani Suebi, vandali (Silingi i Hasdingi) i njihovi saveznici
sarmatski Alani. Jedino je kraljevstvo Sueba dočekalo drugi val
germanskih osvajača, Vizigota. Oni će osvojiticijeli Iberski poluotok,
otjerati, pa vjerojatno dijelom i integrirarti Vandale, prijatelje im
Alane. Vizigoti će osvojiti i kraljevstvo Sueba i njihovog glavnog grada
Bracare (584-585)
Godine 711, islamski Mauri napadaju Iberski poluotok i
uništavaju Vizigote. Dijelovi Vizigota povući će se u planine Asturije
odakle će se pružiti otpor islamizaciji, a Pelayo započeti rekonkvistu.
–Grof Vímara Peres povratit će od maura područje između rijeke Minho i
Douro. Ovaj čovjek, koji vjerojatno pripada precima savremenih Galjega
osnivač je prvog Portugala ,ta zemlja bit će prozvana imenom portucale, a
osnovat će i grad Vimaranis (današnji Guimarães), prozvavši ga po sebi,
i on još svojim imenom čuva spomen na njega. Portugal je de facto bio
nezavisan tokom slabih leonskih kraljeva, dok je bio dependencija
Kraljevstva Leon, i de jure to postaje 1065 kao Kraljevstvo Galicije i
Portugala na ćelu sa Garciom II (García II, 1065 do 1071). Ovaj je pak
sin od Ferdinanda I Velikog, i ima još troje braće, među kojima je
podijeljena zemlja. Alfonso IV dobiva Leon, Sancho II Kastilju, i
najmlađi García II Galiciju sa dijelom Portugala. Godine 1072., pod
njegovim bratom Alfonsom VI Kastiljskim, ponovno će se udružiti sa
Leonom.
Novija povijest - Nastanak Portugala
Afonso, sin Henrijev, osnivač je nezavisnog Portugala.
Za ovoo se izborio pobjedom nad vojskom svoje majke Tereze i njenog
ljubavnika Fernanda, u bici što se zbila 1128. blizu Guimarãesa.
Godine 1095 Portugal se odvaja od Kraljevine Galicije,
ali još je uvijek pod Leonom kao i Kastilja. Koncem 11 stoljeća
burgundski vitez Henry (Henrique de Borgonha) postaje grofom Portugala,
zastupa njegove interese i ujedinjuje ga sa grofovijom Coimbra. Između
Kastilje i Leona za to vrijeme bijesni građanski rat a Henry proglašava
nezavisnost. –On ipak umire a naslijedi ga sin Afonso Henriques, on je
jak čovjek, odlučan i zaratit će protiv svoje majke Tereze Leonske
(Teresa de Leão) i njenog ljubavnika Fernando Perez de Trava, u bici na
São Mamede (Batalha de São Mamede) i odnijeti 24-tog dana u
lipnju 1128. godine pobjedu. Afonso se 1139 proglašava kraljem Portugala
a Sveta stolica to 1143 službeno i priznaje. Ovime Portugal postaje
nezavisna država a henrijev sin Afonso prvim kraljem. Guimarães, kod
kojega se odvijala bitka na São Mamede postaje glavni grad novoosnovane
države.
Od vremena 1249. pa do 1250. i jug Portugala, Algarve,
konačno je oslobođen od Maura. Godine 1255. glavni grad postat će
Lisboa (Lisabon). Godine 1373. dolazi do Anglo-Portugalske alijanse,
sporazuma sa Engleskom koji je na snazi do danas, takozvana Aliança
Luso-Britânica ili Anglo-Portuguese Alliance. Ribarstvo i pomorska
trgovina postat će glavne aktivnosti Portugala, a i Engleske. Portugalci
se tako kroz 15 i 16. stoljeće i okrenuše moru. Godine 1415. oni
osvojiše bogati trgovački islamski centar Ceutu. -João Gonçalves Zarco
se 1419 iskrcao na otok Madeira, a između 1427. i 1431. istražili su
Azorsko otočje.
Uslijedid će uskoro i otkrića drugih kontinenata i civilizacija, koja će na Portugal imati sličan utjecaj kao i na Španjolsku.
Etnografija
Par u tradicionalnim nošnjama s kraja 19. stoljeća
Portugalci su očuvali mnoge svoje starine, ovo se
osobito izraženo u izoliranijim planinskim predjelima i krajevima gdje
se ljudi još bave stočarstvom. Nacionalni dres možemo još vidjeti
prilikom vjenčanja i drugih svetkovina u provinciji Minho na
sjeverozapadu Portugala. Upravo istočno u Trás-os-Montes e Alto Douro
pastiri su očuvali slamnate kabanice, a na jugu Portugala u Alenteju
stočari (čuvari goveda) nose zelene i crvene kape na navlačenje i kratke
samarra-kaputiće sa kragnom od lisičjeg krzna.
U osnovi portugalske kuhinje je upotreba kvalitetnih sastojaka
koji se spremaju na jednostavan način kako bi se očuvalo bogatstvo
okusa. Jela se pripremaju s osnovnim namirnicama, a neizostavno je
maslinovo ulje, češnjak i luk. Mediteranski utjecaj i veliki izbor
začina omogućili su portugalskim kuharima najbolje okuse i teksture čime
je smanjena potreba za kompliciranim receptima.
Poznati kao istraživači i osvajači, portugalski moreplovci su pri
povratku u zemlju, uz razne dragocjenosti donosili i najrazličitije
začine, čime su obogatili svoju, ali i europsku kuhinju. Do tada
neviđeni u Europi, crni papar, cimet, đumbir i chilly
su se ubrzo udomaćili u raznim europskim kuhinjama. Uz začine
neizostavni dio prtljage moreplovaca su bili i egzotični proizvodi, kao
što su čaj i riža s Dalekog istoka,
krumpir iz Južne Amerike, bez kojih se danas ne može zamisliti obrok u
bilo kojoj zemlji Europe. Zahvaljujući upotrebi novootkrivenih začina i
proizvoda u kombinaciji s domaćim, portugalska kuhinja se smatra
istinskim uživanjem u najrazličitijim ukusima. Značajan doprinos
bogatstvu portugalske kuhinje daje domaća proizvodnja kukuruza, krumpira
i riže, kao i nepregledni maslenici,vinogradi, stabla naranči, smokvi i
badema kojih ima u izobilju u Portugalu.
Bakalar na 365 načina
Blizina mora nije ostala bez utjecaja, tako da se portugalska kuhinja
odlikuje i bogatstvom jela od morskih plodova. Portugalce smatraju
najvećim potrošačima ribe u Europi, a jedu ju na sve načine, bilo to na
žaru, kuhanu ili pak dimljenu. Među potonjima je najpoznatiji dimljeni bakalar
koji spada među najomiljeniju portugalsku hranu. Obično je sušen i
posoljen, što potječe od stare ribarske tradicije koja je postojala
prije izuma hladnjaka, a najjednostavnija priprema ribe uključuje
kombinacije s maslinovim uljem i vinskim octom. Uz bakalar omiljene su i
pečene sardine, hobotnice, lignje, škampi, kozice, školjke
i zapravo svi morski plodovi. Poznato jelo s morskim plodovima je
calderiada koja je sastavljena od različitih vrsta ribe i školjki,
krumpira, rajčice i lučica. Sve ukusne dobrote morskog svijeta također
združuje rižoto s morskim plodovima arroz de marisco.
Meso za hladnije dane
Među tradicionalnim mesnim jelima je cozido kojeg
obično Portugalci jedu za vrijeme hladnijih mjeseci. Mješavina je to
različitih vrsta mesa i povrća, a sastojci se razlikuju ovisno o regiji.
Portugalski cozido se spravlja od govedine, svinjetine, kobasica,
ponekad i piletine, sve se servira s povrćem, rižom i krumpirom, a
poslužuje uz maslinovo ulje i crno vino. U Portu se tradicionalno
spravljaju franchesinhi, kruščići punjeni mesom, a kod mesnih jela je
potrebno i spomenuti alcatro. Riječ je o pečenoj govedini mariniranoj u
crvenom vinu i češnjaku, a dio je tradcionalne kuhinje na otoku
Terceira. U kontinentalnom dijelu Portugala beseda alcatra slovi za
kvalitetno mesno jelo. Riječ je o bifteku, obično goveđem ili svinjskom,
serviranom u umaku kojem je baza crveno vino, s pečenim krumpirima,
rižom i salatom.
Juha barem jednom dnevno
Portugalci svaki obrok započinju juhom od kojih je najpoznatija Caldo verde,
gusta juha sa sjeckanim krumpirom i kobasicama, pripremljena s
maslinovim uljem. Nemojte se začuditi ako vas ponude juhom od kamena
poznatijom kao Sopa de pedra, za koju se veže zanimljiva legenda. Naime,
jednom davno je svećenik, imajući samo kamen kao mogući sastojak, u
želji da napravi juhu, išao od vrata do vrata, moleći ljude za još samo
jedan sastojak i skupio dovoljno da napravi ovu danas čuvenu juhu.
Regija Alantejo je poznata po juhi napravljenoj od kruha i ribe, koja
predstavlja sposobnost tamošnjih stanovnika da i pored siromaštva
naprave odlično jelo. U toj regiji je osnovni proizvod kruh, a uz
dodatak raznih aromatičnih začina nastaje čuvena juha.
Ništa bez sireva, deserta i vina
Portugalska kuhinja se ne može zamisliti bez sireva, a osobito su
poznati ovčji sirevi Queijo da Sera, koji se proizvodi u planinskoj
regiji Serra da Estrela. Portugalci su pravi majstori u spremanju
kolača, pa je teško odabrati koji je najukusniji. Kolači su se ranije
pravili u samostanima, tako da su i nazivi u skladu s mjestom nastanka
kao što su Nebo, Svećenikovo uho ili pak Opatičin pojas. Spomenut ćemo i
slatke specijalitete od jaja, mlijeka i cimeta, kolače sa kremom od
jaja i mlijeka, puding od riže s cimetom ili pak sitne kolače od
marcipana s kremom od badema. Portugal je osobito ponosan na svoja vina.
Zahvaljujući povoljnoj klimi, različitim sortama grožđa i stoljetnom
umijeću vinara, portugalska vina se svrstavaju među najpoznatija u
svijetu. Izdvajaju se dvije osnovne vrste – Vihnos maduros, čije se
vrenje odvija u flaši i Vihnos verdes ( bijelo i crveno ) koji potiču iz
pokrajine , čija pjenušavost varira ovisno o starosti, tehnici i
načinu čuvanja. Njihova vina su obično laka, kisela mlada vina, slatka
voćna ili vina intenzivne arome. Neki od šampiona vinskih podruma su
Porto, suhi Special, polusuho i tamno vino Verdelho, vino Boal
karakterističnog bukea, slatka i sočna Malvazija. Portugalci obrok
završavaju likerom, kao što je Amarquinha, napravljena od gorkih badema.
Nema komentara:
Objavi komentar
ZABRANJENO VREDJANJE