U OVOM BLOGU CETE PRONACI UKUSNE RECEPTE TE ZANIMLJIVE CINJENICE O NEKIM KUHINJAMA

nedjelja, 28. kolovoza 2016.

madjarska kuhinja 2

recepti

Kolac od cokolade 

 

Sastojci

5 osoba
  • 4 Jaja
  • 140g brasna

  • 1 kesica, prasak za pecivo
  • 300g cokolade za mesnju
  • 150g margarina
  • 120g secera 

    Priprema

    1. Margarin i cokoladu istopiti

    4 jaja izlupati i dodati secera po ukusu ( oko 120g ) , mutiti i dodati istopljenu cokoladu.
    Mutiti i dodati 140g brasna i prasak za pecivo.
    Sve lepo mutiti i sipnuti u vec namazan pleh i staviti na 170stepeni da se pece.



    Dok se kolac pece, iseckati cokoladu na male kockice.
    Kada je kolac vec skoro gotovo izvditi ga i staviti iseckane kockike cokolade na njega.
    Lepo poredjati da bude na celom kolacu.
    Vratiti u rernu da se cokolada malo istopi


    Barátfüle(Baratfile)

     

    Sastojci

    4 osobe
    • za punjenje
    • dzem(sljiva,kajsija..)
    • za posipanje
    • prezla
    • 100g putera(masti,ulja..)
    • secer kristal


    Priprema

  • 1.
    Od brasna,jaja,ulja,vode i soli zamesiti testo koje ne sme da se lepi.
    Po radnoj pšovrsini posuti brasno i rastanjiti testo 3mm debljine.

  • 2.
    Testo mozete seci na kockice 5x5cm i na sredinu stavljati malu kasikicu dzema,presavijete u trougao i viljuskom pritisnete da bi se lepo zatvorili,a mozete i ako imate kalup za raviole u njemu da pravite.
    (ja imam plasticni kalup u obliku je kruga i testo vadim u krugove ,pa stavljam u taj kalup,stavim dzem,preklopim i pritisnem.


  • 3.
    U dublju serpu sipate vode i dodate malo ulja,stavite da prokuva.
    Stavljate baratfile jednu po jednu(ja stavim da se zajedno kuvaju 6,7 komada)
    kad isplivaju ,gotove su i vadite resetkastom spatulom u ciniju.
4. U serpici zagrejete puter(ili mast ili ulje) .dodajete prezle toliko da zagusi masnocu.
Uvaljate baratfile i na kraju pospete kristal secerom.



Rigó Jancsi 

 

Sastojci

15 osoba
  • I još
  • 150gr đžema od kajsija
  • 1 kašika vode 
  •  
  • Testo
  • 1.
    Za korice, penasto umutiti žumanca sa šećerom da se šećer skroz rastopi, a jaja posvetle. Brašno pomešati sa kakao prahom, najbolje da su prosejani, pa ih povezati sa umućenim žumancima. Dodati i toplu vodu
     Posebno umutiti belanca u čvrst šne, pa ih ručno lagano mešajući pomešati sa masom od žumanaca. Smesu izliti u pleh od šporeta pokriven papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 180C, dvadesetak minuta
     Testo izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi. Sa potpuno ohlađenog testa skinuti papir pa ga po dužoj strani preseći na dva dela. Jedan od delova iseći na kocke 5x3, u odnosu koji daje četvrtaste kocke što zavisi od veličine pleha.
     Čokoladu sitno iseckati i preliti sa vrelim mlekom. Izmešati da se čokolada otopi i napravi dečna jednolična masa. Ako je potrebno dodatno zagrevati u mikrotalasnoj ili na laganoj vatri. Ostaviti da se ohladi do prihvatljive temperature koja neće naškoditi ulupanoj slatkoj pavlaci.
    Đžem otopiti sa kašikom vode da bude tečan pa njime namazati donju koru. Može se namazati i gornja pre sečenja, ali onda treba više đžema. Za mene je ovoliko sasvim dovoljan kontrast čokoladi.

    Staviti obruč pa namazati sa celom količinom fila. Na fil poslagati kocke od gornje pripremljene kore.
     
    Odgore preliti glazurom pripremljenom od otopljene čokolade sa slatkom pavlakom.
    Hladiti u frizideru više sati, najbolje preko noći.

Nema komentara:

Objavi komentar

ZABRANJENO VREDJANJE