U OVOM BLOGU CETE PRONACI UKUSNE RECEPTE TE ZANIMLJIVE CINJENICE O NEKIM KUHINJAMA

ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

portugalska kuhinja 2

Piletina sa šampinjonima

Sastojci

4 osobe
  • 400 g pilećeg filea
  • 1 žlica Gussnela Dolcela
  • 200 g šampinjona
  • 50 ml ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica nasjeckanog đumbira
  • 1 žličica Vegete
  • ½ žličice soli
  • Priprema

  • 1.
    Meso narežite na tanke rezance i izmiješajte ga s Gussnelom. Očišćene šampinjone narežite na tanke listiće.
  • 2.
    Na vrućem ulju popecite meso i izvadite ga. Na istu masnoću dodajte šampinjone, pa i njih popecite.
3. Meso vratite u posudu sa šampinjonima, dodajte nasjeckani češnjak, đumbir, Vegetu, sol i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte sezamovo ulje
  • Biftek na lisabonski način 

    Sastojci

    4 osobe

    Priprema

    1. Biftek narežite na odreske, pospite Vegetom i premažite senfom. Na maslacu popecite odreske s obiju strana, a zatim nastavite pirjati podlijevajući vodom oko 15 minuta. Pirjane odreske izvadite iz tave i stavite na toplo mjesto.
    2. 2.
      Gussnel pomiješajte s hladnim mlijekom i vrhnjem. Smjesu ulijte u tavu u kojoj ste pirjali odreske, dodajte Vegetu, papar, limunov sok i kratko prokuhajte. Po potrebi dodajte malo vode.
    3. 3.
      Mahune kuhajte u posoljenoj vodi desetak minuta, ocijedite i prelijte maslinovim uljem koje ste pomiješali s nasjeckanim češnjakom.
    4. 4.
      Zasebno skuhajte njoke.

     

    Bakalar na portugalski način

    Sastojci

    4 – 6 osoba
    • Za bešamel umak:
    • 50 g maslaca
    • 30 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
    • 500-600 ml mlijeka
    • bijeli papar
    • Muškatni oraščić cijeli Podravka
    • 2 žličice Vegete 

      Priprema

      1. 1.
        Bakalar namačite 24 sata u hladnoj vodi. Tijekom namakanja ribu okrenite nekoliko puta i promijenite joj vodu.
      2. 2.
        Namočeni bakalar kuhajte u slanoj vodi s lovorovim listom. Kada se skuha, odstranite mu kožu, mesni dio odvojite od kosti, a meso natrgajte na manje komade.
      3. 3.
        Krumpir ogulite, narežite na ploške, kuhajte u slanoj vodi 2-3 minute, a zatim ocijedite.
      4. 4.
        Na dvije žlice maslinova ulja kratko popecite luk narezan na ploške.
      5. 5.
        Bešamel ćete prirediti tako da na maslacu kratko popečete brašno, dodate hladno mlijeko i uz stalno miješanje kuhate oko dvije minute. Na kraju dodajte Vegetu, papar i naribani muškatni oraščić.
      6. 6.
        Dno vatrostalne posude namažite preostalim uljem. Naizmjenično složite blanširani krumpir, popečeni luk, nasjeckani češnjak i bakalar. Svaki sloj uvijek pospite s malo Vegete i papra te prelijte bešamelom. Nastavite slagati dok ne potrošite sve sastojke, tako da završite redom krumpira. Na kraju dodajte peršin te zalijte preostalim bešamelom.
      7. 7.
        Sve prelijte slatkim vrhnjem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta. 
         

        Tuna u umaku od luka


        Sastojci

        4 osobe
        • 800 g odrezaka tune
        • Crni papar mljeveni Podravka
        • sol
        • 50 ml vina
        • 2 žlice Gussnela Dolcela
        • 200 g rajčice
        • 2 žlice jabučnog octa
        • 2 žlice maslinova ulja
        • 250 g luka
        • 3 žlice limunova soka
        • 3 žlice ulja
        • 1 žlica Vegete 

          Priprema

          1. 1.
            Na maslinovu ulju popecite narezani luk i rajčice.
          2. 2.
            Dodajte jabučni ocat i Vegetu pa pirjajte desetak minuta. Kada luk omekša, dodajte Gussnel razmućen u malo vode i vina.
          3. 3.
            Odreske tune nakapajte limunovim sokom, posolite, popaprite i s obiju strana pecite na ulju po pet minuta.

          Posluživanje

          Gotove odreske složite na ugrijan tanjur, prelijte umakom od luka, a kao prilog možete poslužiti kuhanu rižu.

          Savjet

          Tunu možete zamijeniti palamidom.

Nema komentara:

Objavi komentar

ZABRANJENO VREDJANJE