Piletina sa šampinjonima
Sastojci
4 osobe- 400 g pilećeg filea
- 1 žlica Gussnela Dolcela
- 200 g šampinjona
- 50 ml ulja
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica nasjeckanog đumbira
- 1 žličica Vegete
- ½ žličice soli
-
Priprema
-
1.
Meso narežite na tanke rezance i izmiješajte ga s Gussnelom. Očišćene šampinjone narežite na tanke listiće.
-
2.
Na vrućem ulju popecite meso i izvadite ga. Na istu masnoću dodajte šampinjone, pa i njih popecite.
-
Biftek na lisabonski način
Sastojci
4 osobe- 800 g bifteka
- 1 žlica Senfa estragon Podravka
- 40 g maslaca
- 1 žlica Vegete
- Za umak:
- 20-25 g Gussnela Dolcela
- 250 ml mlijeka
- 1 žlica limunova soka
- 1 žlica Crnog papra mljevenog Podravka
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žličica Vegete
- Za prilog:
- 600 g Žutih mahuna smrznutih Podravka
- sol
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 češanj češnjaka
- 500 g njoka
Priprema
- Biftek narežite na odreske, pospite Vegetom i premažite senfom. Na maslacu popecite odreske s obiju strana, a zatim nastavite pirjati podlijevajući vodom oko 15 minuta. Pirjane odreske izvadite iz tave i stavite na toplo mjesto.
-
2.
Gussnel pomiješajte s hladnim mlijekom i vrhnjem. Smjesu ulijte u tavu u kojoj ste pirjali odreske, dodajte Vegetu, papar, limunov sok i kratko prokuhajte. Po potrebi dodajte malo vode.
-
3.
Mahune kuhajte u posoljenoj vodi desetak minuta, ocijedite i prelijte maslinovim uljem koje ste pomiješali s nasjeckanim češnjakom.
-
4.
Zasebno skuhajte njoke.
Bakalar na portugalski način
Sastojci
4 – 6 osoba- 500 g bakalara
- Crni papar mljeveni Podravka
- sol
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica nasjeckanog peršinova lista
- 2 češnja češnjaka
- 1 list Lovor sušeni Podravka
- 200 g luka
- 4 žlice maslinova ulja
- 700 g krumpira
- 2 žlice Vegete
- Za bešamel umak:
- 50 g maslaca
- 30 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
- 500-600 ml mlijeka
- bijeli papar
- Muškatni oraščić cijeli Podravka
-
2 žličice
Vegete
Priprema
-
1.
Bakalar namačite 24 sata u hladnoj vodi. Tijekom namakanja ribu okrenite nekoliko puta i promijenite joj vodu.
-
2.
Namočeni bakalar kuhajte u slanoj vodi s lovorovim listom. Kada se skuha, odstranite mu kožu, mesni dio odvojite od kosti, a meso natrgajte na manje komade.
-
3.
Krumpir ogulite, narežite na ploške, kuhajte u slanoj vodi 2-3 minute, a zatim ocijedite.
-
4.
Na dvije žlice maslinova ulja kratko popecite luk narezan na ploške.
-
5.
Bešamel ćete prirediti tako da na maslacu kratko popečete brašno, dodate hladno mlijeko i uz stalno miješanje kuhate oko dvije minute. Na kraju dodajte Vegetu, papar i naribani muškatni oraščić.
-
6.
Dno vatrostalne posude namažite preostalim uljem. Naizmjenično složite blanširani krumpir, popečeni luk, nasjeckani češnjak i bakalar. Svaki sloj uvijek pospite s malo Vegete i papra te prelijte bešamelom. Nastavite slagati dok ne potrošite sve sastojke, tako da završite redom krumpira. Na kraju dodajte peršin te zalijte preostalim bešamelom.
-
7.
Sve prelijte slatkim vrhnjem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.
Tuna u umaku od luka
Sastojci
4 osobe- 800 g odrezaka tune
- Crni papar mljeveni Podravka
- sol
- 50 ml vina
- 2 žlice Gussnela Dolcela
- 200 g rajčice
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 žlice maslinova ulja
- 250 g luka
- 3 žlice limunova soka
- 3 žlice ulja
-
1 žlica
Vegete
Priprema
-
1.
Na maslinovu ulju popecite narezani luk i rajčice.
-
2.
Dodajte jabučni ocat i Vegetu pa pirjajte desetak minuta. Kada luk omekša, dodajte Gussnel razmućen u malo vode i vina.
-
3.
Odreske tune nakapajte limunovim sokom, posolite, popaprite i s obiju strana pecite na ulju po pet minuta.
Posluživanje
Gotove odreske složite na ugrijan tanjur, prelijte umakom od luka, a kao prilog možete poslužiti kuhanu rižu.
Savjet
Tunu možete zamijeniti palamidom.
-
1.
-
1.
Nema komentara:
Objavi komentar
ZABRANJENO VREDJANJE