U OVOM BLOGU CETE PRONACI UKUSNE RECEPTE TE ZANIMLJIVE CINJENICE O NEKIM KUHINJAMA

nedjelja, 21. kolovoza 2016.

ANTICKA GRCKA KUHINJA

               GRCKA KUHINJA




Odvede li vas put u Grčku, obavezno morate kušati tradicionalnu grčku kuhinju jer je ona sastavni dio grčke povijesti, kulture i društva. Osim što korijeni grčke kuhinje sežu daleko u prošlost (jeste li znali da je prvu kuharicu na svijetu napisao Archestratos oko 300.g.pr.n.e.?), dokazana je i njena visoka nutritivna vrijednost te njen pozitivan utjecaj na zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Grci još i danas poštuju i njeguju svoje tradicionalne običaje vezane uz prehranu, pa se slobodno može reći da im je to svojevrsna filozofija. Grčka kuhinja također otkriva i izuzetnu druželjubivost i društvenost, ekstrovertiranost i komunikativnost grka, a njihovo istinsko uživanje u ukusnom jelu i piću, u uvijek dobrom društvu i veselju još i danas odražavaju sliku antičkih gozbi.
Osim najpoznatijih i najglasovitijih tipičnih grčkih jela kao što su moussaka, souvlaki i grčka salata choriatiki, postoji još mnogo tipičnih grčih jela koje valja kušati, kako onih od mesa, tako i vegetarijanskih.
Glavni sastojci grčke kuhinje Četiri glavne tajne velikih majstora grčke kuhinje su:
1) svježi i kvalitetni sastojci  -  većina povrća kao npr. rajčica, mrkva, kupus, luk, peršin i češnjak uzgaja se na prirodan način što doprinosi njihovom posebnom okusu i mirisu. Bogatog okusa i mirisa je i sveže grčko voće kao npr. grožđe, marelice, breskve, trešnje, lubenice, dinje itd. Koze i ovce slobodno pasu na posebno bujnim i zelenim pašnjacima što rezultira time da njihovo meso ima unikatan okus, a sir koji se od njih dobiva kvalitetan je i aromatičan. Najpoznatiji je grčki sir feta. Zahvaljujući čistom i ribom bogatom Egejskom i Jonskom moru, mediteranski plodovi mora ukusniji su od plodova oceana, a svježa riba na žaru prava je delicija.
2) pravilno doziranje začina – začinsko bilje čuveno je po okusu, mirisu, aromi i ljekovitim svojstvima. Neki od izuzetno aromatičnih začina su origano, timijan, menta i ružmarin.
3) grčko maslinovo ulje – prati gotovo svako grčko jelo i obilno se koristi u većini jela, izuzetno je kvalitetno i zdravo
4) jednostavnost – tipična grčka jela kao npr. riba ili hobotnica na žaru uz čašu vina tako su jednostavna a tako fina, prava delicija
Grčka tradicija i filozofija - Grci se tradicionalno okupljaju oko stola za objed ili neko hladno predjelo tj. hors d’oeuvres (mezedes) s ouzo-m.
- Grci će rado popiti piće i podijeliti obrok s prijateljima kod kuće, u restoranu ili u konobi. (Jeste li znali da riječ simpozij potječe od grčke riječi symposium koji doslovno znači piti s prijateljima?)
- Grci ne kompliciraju i nisu uštogljeni. Atmosfera u tipičnom grčkom restoranu ili konobi opuštena je, jednostavna i neformalna.
- u Grčkoj priprema jela ima svoja pravila i tajne. Dobri kuhari visoko su cijenjeni u svojim društvenim krugovima, dok dobra domaćica najčešće podrazumijeva dobru kuharicu. (A dobra kuharica može provesti dane  i dane u pripremi hrane za svoju obitelj i prijatelje.)
Atmosfera U grčkoj gastronomiji važnu ulogu ima atmosfera. Atmosfera koja vlada u Grčkoj unikatna je i neponovljiva. Zamislite da sjedite u hladovini stabla u maloj konobi uz more na jednom otoku u Egejskom moru te uz hobotnicu na žaru ili uz neko drugo grčko jelo, pijuckajte čašu vina ili ouzo. Ovo iskustvo tj. kombinacija onoga što ste jeli i pili i okruženja u kojem ste to konzumirali nije moguće doživjeti ni ponoviti nigdje drugdje i nije ga moguće kopirati kad se vratite kući. Čak i ako kod kuće pripremite isto jelo i poslužite ga uz isto piće shvatit ćete da to nije isti okus jednostavno zato što nije isti ugođaj. Originalan se ugođaj  može pronaći, okusiti i doživjeti samo u Grčko

RECEPTI


Souvlaki
Za mnoge turiste prvi doticaj s grčkom kuhinjom svakako je popularan souvlaki, janjeći ražnjići na grčki način, koji se uvijek jede s umakom tzatzikijem, beskvasnim pita kruhom ili krumpirom i povrćem kao prilogom.
Sastojci :
1/2 kg janjetine, izrezane na kockice
1/2 šalice maslinovog ulja
sok od 4 limuna
1 svježa crvena paprika
1 svježa zelena paprika
1 dl bijelog vina
2 velike žlice origana
sol i papar
Janjetina se nareže na kockice. Meso stavite u zdjelu, dodajte sol, papar, origano, ulje i vino, sve promiješajte i ostavite u hladnjaku da odstoji preko noći. Nakon što se meso mariniralo, janjetinu zajedno sa, na komade narezanim, svježim paprikama nanižite na drvene ražnjiće i pecite na žaru. Gotove ražnjiće pecite na žaru dok ne budu gotovi, sa svih strana                    

Tzaziki umak- sastojci i priprema
200 ml čvrstog jogurta
200 ml čvrstog punomasnog kiselog vrhnja
2 velike žlice soka od limuna
1 žlica bijelog vinskog octa
1 veći ocijeđen i nariban ili nasjeckan svježi krastavac
5 režanja češnjaka, sitno nasjeckanog
15 ml maslinova ulja, sol i papar po želji
U dubokoj posudi izmiješajte sok od limuna, ulje i ocat dok ne dobijete finu emulziju. Tome dodajte jogurt i vrhnje stalno miješajući, kako bi se svi sastojci dobro spojili. Zatim dodajte pripremljene krastavac i češnjak i dobro izmiješajte sve sastojke. Ovaj umak također ostavite u hladnjaku da odstoji. (krastavce ranije ocijedite i zajedno s češnjakom izmiksajte štapnim mikserom).
                
Gyros
Sastojci:
4 okrugle lepinje
600 gr na tanke šnitice narezanog junećeg šnicla
2 veće glavice crvenog luka
3 češnja češnjaka
2 jušne žlice timjana
2 čašice (300 gr) Dukatos jogurta
1 žlicu suhog ružmarina i origana
1 dl vode
ulje, sol
Za umak: Pomiješajte 300 gr Dukatos jogurta i 150 gr majoneze te dodajte malo soli ili za umak koristite samo Dukatos jogurt.
Dodaci: 3 rajčice, 1 krastavac ili paprika, 1 glavica crvenog luka, par listova salate, može i tanko rezani kupus, mljevena čili paprika
Priprema:
Meso izrežite na tanke šnite. Očistite luk i nasijecite ga na sitne kockice. Pržite na malo zagrijanog ulja, pa kad počne rumeniti, dodajte protisnuti češnjak. Dodajte suhe začine i pržite jednu minutu. Ubacite meso i miješajte da se svi začini zalijepe. Pržite dok voda ne ispari i meso se počne pržiti, podlijte vodom i posolite. Pustite da se na laganoj vatri poklopljeno pirja, dok voda ne ispari, a zatim lagano popržite uz pažljivo miješanje. U međuvremenu, operite i očistite povrće, te ga nasijecite na šnitice. Za umak pomiješajte sastojke, a lepinju prerežite vodoravno. Kada je sve gotovo, na lepinju stavite malo umaka, meso, povrća po želji, čili i opet umak, poklopite i uživajte u najboljem domaćem gyrosu!







                                               

Nema komentara:

Objavi komentar

ZABRANJENO VREDJANJE