U OVOM BLOGU CETE PRONACI UKUSNE RECEPTE TE ZANIMLJIVE CINJENICE O NEKIM KUHINJAMA

srijeda, 9. studenoga 2016.

zimske poslastice i napitci

malo po malo stize nam zima. o ovom postu smo vam pripremili neka slatka jela i napitke koje ce vas grijati ove zime
.
Francuski kruh sa sirom i gastro medom od brusnicaPotrebne namirnice:gastro med s brusnicom
francuski kruh
sir camembert 0,20 kg
radič 0,40 kg
maslinovo ulje
aceto balsamico
Priprema:
1.francuski kruh narezati na kriške
2.svaku krišku tanko namazati maslacem, staviti plošku camemberta
3.premazati gastro medom s brusnicama
4.staviti u pećnicu na 160 stupnjeva 5-7 minuta
5.poslužiti uz sitno sjeckan radič začinjen maslinovim uljem

kakao palacinkke sa sumskim vocem

Sastojci:
Za palačinke:
– 220 g brašna
– 75 g kakaoa
– 2 kašike šećera
– 400 ml kisele vode
– 2 kašike rastopljenog maslaca
– 2 jajeta
Za fil:
– 250 ml slatke pavlake
– 300 g šumskog voća
Za preliv:
– 200 slatke pavlake
– 200 g crne čokolade
Priprema:
Palačinke:
1. U dubljoj činiji izmešati brašno, kakao i šećer. Postepeno sipati kiselu vodu i mešati da se dobije fina smesa bez grudvica.
2. Ulupati jaja viljuškom i dodati u smesu, kao i dve kašike rastopljenog maslaca.
3. Zagrejati malo maslaca i ispeći palačinke na klasičan način. Od ove mere može se ispeći oko 10 palačinki.
Fil:
Umutiti slatku pavlaku u šlag i filovati ohlađene palačinke. Preko fila rasporediti šumsko voće i sve zamotati u rolat.
Preliv:
1. Zagrejati slatku pavlaku i čim provri, pomeriti s ringle, pa dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati da se fino rastopi.
2. Palačinke preliti toplim umakom i odmah servirati.

 Za muffine s jabukama, čokoladom i cimetom potrebno vam je:

350 g (kiselkastih) jabuka
250 g oštrog brašna
3 žličice praška za pecivo
malo soli
50 g smeđeg šećera
žličica mljevenog cimeta
paketić vanilin šećera
150 g jogurta
dva jaja
75 ml mlijeka
3 žlice ulja (ja koristim suncokretovo)
50 g zdrobljene tamne čokolade (mogu i kupovne čokoladne kapljice/mrvice/nešto tog tipa)
malo kakaa i štaub-šećera

 . Operite i ogulite jabuke te ih narežite na sitne kockice ili ih naribajte. U kalup za muffine stavite papirnate kalupe ili ga premažite maslacem.


2. U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, cimet i vanilin šećer).

3. U posebnoj posudici izlupajte jaja te ih, zajedno s drugim mokrim sastojcima (jogurtom, mlijekom i uljem) dodajte suhoj smjesi. Tijesto miješajte kuhačom, za ove muffine ne treba vam mikser. (U nekom od ovih koraka stavite pećnicu da se grije; sami najbolje znate koliko joj je vremena potrebno.)

4. Na kraju smjesi dodajte čokoladu i jabuke te je još jednom dobro promiješajte...
...i ravnomjerno rasporedite u kalup.

5. Pecite 25 minuta na 180°C. Kad muffini budu pečeni, izvadite ih što prije iz kalupa i stavite na rešetku.

6. Još vruće muffine posipajte (kroz sito) najprije kakaom i odmah zatim štaub-šećerom


i jos smo vam pripremili 3 ukusna napitka uz ove tople slastice.
 Napitak ala Vruća pita od jabuka - Mmmm, domaća pite od jabuka jedan je od omiljenih jesenskih poslastica mnogih, a ovaj recept za napitak prikladan za prohladno vrijeme je upravo savršenstvo! Zamislite svu čaroliju okusa vruće pite od jabuka u tekućem obliku koje možete pijuckati u toplini svoga doma dok vani "brije" zima.
Sastojci:
60 ml Tuaca likera
vrući jabučni cider
šlag
cimet štapić za ukras
Tuaca liker sipajte u šalice te dodajte vrući jabučni cider, pa prelite sa šlagom. Ukrasite sa štapićem od cimeta.


 Napitak od čokolade sa cimetom i đumbirom
Ovaj topli napitak za hladne dane zvuči upravo kao da je sišao sa polica Starbucksa, a svojom maštovitošću definitivno će očarati svakoga ko ga kuša ostavljajući u ustima toplo i ugodan okus, koji će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce.
Sastojci:
200 ml vode
10 g svježeg krojena đumbira
150 g čokolade za kuhanje
60 g gorke čokolade
400 ml slatkog vrhnja
žličica cimeta
Očišćeni korijen đumbira narežite na kolutiće, stavite u kipuću vodu i kuhajte cc 10 minuta na laganoj vatri. Procijedite i u ocijeđenu tekućinu zamiješajte čokoladu koju ste prethodno razlomili na kockice i slatko vrhnje.
Sve zajedno zagrijavajte uz neprestano miješanje dok ne uzavri, potom uklonite s vatre, dodajte cimet i sipajte u šalice. Ovaj napitak će vas dodatno zagrijati zbog đumbira i njegovog prirodnog svojstva pojačavanja cirkulacije.


 . Vruče vino sa cimetom i narančom
Da li se uopće može zamisliti ciča zima bez kuhanog vina. Za recept naše top 10 liste ugodnih napitaka za hladne dane odlučili smo se objaviti malo začinjeniju varijantu vrućeg napitka na bazi crnog vina. Ovaj napitak će zasigurno zagrijati i one najzimogroznije!
Sastojci:
500 ml crnog vina
300 ml svježeg soka od naranče
naranča
3 žlice šećera
1 žličica cimeta
nekoliko zrna klinčića
Naranču dobro operite i nasjeckajte na kolutiće, te u četiri kolutića zabodite klinčiće. Preostale kolutiće prepolovite i rasporedite u čaše. Vino, sok od naranče i šećer zagrijavajte dok ne proključa. Dodajte cimet, sve zajedno zamiješajte i razdijelite u čaše. Na svaku čašu kao ukras zakačite kolutić naranče s klinčićem
.

Nema komentara:

Objavi komentar

ZABRANJENO VREDJANJE