U OVOM BLOGU CETE PRONACI UKUSNE RECEPTE TE ZANIMLJIVE CINJENICE O NEKIM KUHINJAMA

srijeda, 9. studenoga 2016.

palacinke

palacinka je slastica koju vecina ljudi voli. pravi se od jaja,brasna,soli,mljeka.
palacinkama se za bolji okus dodaju i zacini radi boljeg okusa.















PALACINKE BEZ JAJA SA SOJINIM
MLJEKOM
Sastojci:
  • 400 g polubijelog brašna tip 850
  • 650 ml sojinog mlijeka
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • ½ čajne žlice cimeta
  • 1 žlica slada
  • prstohvat soli
  •  
    Palačinke s borovnicama Osim mlijeka, smjesa za palačinke može sadržavati i jogurt. A ova kiselkasta smjesa se odlično slaže s punjenjem od svježih ili smrznutih borovnica. Recept pogledate ovdje.
    5. Flambirane palačinke Suzette
    Popularne francuske palačinke Crepe Suzette nastaju tako da se netom ispečene palačinke preliju alkoholnim pićem, originalno francuskim likerom Grand Marnier na bazi konjaka obogaćenog narančinom korom, i flambiraju. Na taj način alkohol iz likera isparava, a ostaje gust karamelizirani umak.
    Sastojci za smjesu:
  • 4 dl mlijeka
  • 3 jaja
  • ribana korica limuna i naranče
  • prstohvat soli
  • brašno po potrebi
Sastojci za umak:
  • maslac, 40 g
  • 4 žlice šećera u prahu
  • cijeđeni sok od naranče
  • 5-6 žlica likera Grand Marniera, konjaka ili vinjaka
Priprema:
Napravite klasičnu smjesu za palačinke, ispecite ih i ostavite na toplom mjestu. U dubljoj tavi otopite maslac, dodajte šećer te ga karamelizirajte. U karamelizirani šećer dodajte sok od naranče i 3 žlice likera. Palačinke jednu po jednu stavite u posudu i savijte ju u trokut. Ulijte ostatak likera te ga zapalite. Palačinke poslužite na tanjuru prelivene umakom.
  Palačinke s čokoladom
Od svih vrsta palačinki u našem su podneblju najpopularnije su one s čokoladom. Bilo da su namazane namazom od čokolade ili je tijesto napravljeno s kakaom čokoladne palačinke su omiljena slastica i djece i odraslih
 Palačinke u vinskoj pjenici
Vinska pjenica ili wine chateau je prozračna krema koja se poslužuje odmah nakon pripreme, topla najčešće s palačinkama ili voćnim savijačama. Obavezan sastojak ove pjenice uz žumanjke i šećer je slatko bijelo vino.
Sastojci za vinsku pjenicu
  • 2 žumanjka
  • 2 cijela jaja
  • 4 žlice šećera
  • 3 dl bijelog vina
Vinsku pjenicu napravite na način da pomiješate žumanjke, jaja, šećer i vino te ih stavite u vodenu kupelj i miješate pjenjačom dok pjenica ne postane gusta. U pjenicu možete dodati i začine po želji primjerice klinčić, cimet ili vaniliju, a dodate li prošek i kavu dobit ćete zavajun kako se kod nas naziva talijanski desert zabaglione. Ispečene palačinke napunite pekmezom i grubo mljevenim orasima te ih preklopite i prelijte vinskom pjenicom.
 Pannukakku
Pannukakku su finske palačinke koje sadrže temeljne sastojke poput jaja, brašna i mlijeka, a razlikuju se od ostalih palačinki po tome što se peku u pećnici. Najčešće se poslužuju sa šlagom, svježim voćem ili voćnim kompotima.
Sastojci za 6 osoba:
  • 6 jaja
  • 1 i pol šalica mlijeka
  • ¼ šalice šećera
  • 1 žlica vanilin šećera
  • naribana korica limuna
  • 1 i pola šalica brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/3 šalice maslaca
  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • Svježe voće ili voćni kompot
Priprema:
Pomiješajte zajedno jaja, mlijeko, šećer i vanilin šećer i miješajte sastojke dok ne dobijete kremastu strukturu. Umiješajte naribanu koricu limuna. Prosijte zajedno brašno, sol i prašak za pecivo i umiješajte u kremastu smjesu od jaja. Ostavite tijesto stajati pola sata. Zagrijte pećnicu na 200° C te namažite maslacem vatrostalnu posudu. Vatrostalnu posudu stavite u pećnicu da se maslac otopi. Nakon što se otopio, koristeći metlicu za maslac namažite ravnomjerno unutrašnjost posude. Izlijte tijesto u vruću posudu i stavite ju peći u pećnicu na 15 minuta dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Servirajte sa šlagom i voćem.
 Baghir
Baghir su male spužvaste arapske palačinke napravljene od griza ili brašna te pravilno ispečene sadrže rupice koje savršeno upijaju preljev. Karakteristika ovih palačinki je da se ne okreću nego se peku samo s jedne strane. Baghir se u Maroku i Alžiru najčešće poslužuje s medom i otopljenim maslacem.
Sastojci:
  • 2 šalice griza
  • 1 šalica brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • pola žličice šećera
  • 1 jaje
  • 1 šalica toplog mlijeka
  • 2 šalice tople vode
Priprema:
Sve sastojke izmiješajte u mikseru dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite tijesto stajati pola sata. Kada na površini tijesta nastanu mjehurići tijesto je spremno za pečenje. Zagrijte srednje veliku tavu te ulijevajte puno šeflju tijesta po palačinki. Svaku palačinku pecite 1 do 2 minute dok ne nastane puno rupica. Palačinke ne okrećite nego ih pecite samo s jedne strane. Servirajte s maslacem i medom.
tekst posta je preuzet sa gastro.hr stanice

Nema komentara:

Objavi komentar

ZABRANJENO VREDJANJE