Finske palačinke
- Za palačinke:
- 150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
- 2 jaja
- ½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
- 2 Vanilin šećera Dolcela
- ½ žličice pimenta
- 250 ml mlijeka
- ulje za pečenje palačinki
- Za nadjev:
-
200 g
Džem extra borovnica Podravka
Priprema
-
1.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i pimentom, dodajte mlijeko, žumanjke, vanilin šećer, pa pjenjačom izradite glatku smjesu.
-
2.
Ostavite je stajati desetak minuta, a zatim umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
-
3.
Od pripremljene smjese pecite deblje palačinke promjera 7-8 centimetara.
Posluživanje
Na svaku palačinku stavite 1-2 žličice džema od borovnice i poslužite tople.
Savjet
Palačinke pecite na laganoj vatri.
Gljive s kiselim vrhnjem
Sastojci
4 osobe- 500 g gljiva (šampinjoni, bukovače, vrganji)
- 100 g luka
- 40 g maslaca
- 15 g krušnih mrvica
- 250 ml kiselog vrhnja
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- Crni papar mljeveni Podravka
- 1 žlica Vegete
- Priprema
-
1.
Gljive operite i izrežite na četvrtine.
-
2.
Na maslacu kratko popecite nasjeckani luk, dodajte gljive, Vegetu i papar, pa zajedno pirjajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari.
-
3.
Dodajte mrvice, pa pirjajte još oko 5 minuta.
-
4.
Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i pospite peršinom.
Posluživanje
Poslužite s kuhanom rižom.
Kuglice od mesa
Sastojci
4 osobe- 500 g mljevenog mesa
- 40 g krušnih mrvica
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica ulja
- 50 ml vode
- 100 g luka
- 1 jaje
- 1 žlica Vegete
- ½ žličice pimenta
- prstohvat bijelog papra
-
ulje za pečenje
Priprema
-
1.
Krušne mrvice pomiješajte s vodom i vrhnjem, pa ostavite stajati oko 10 minuta.
-
2.
Na ulju popecite nasjeckani luk, malo ohladite, pa zajedno s pimentom, bijelim paprom, Vegetom, jajem i krušnim mrvicama dodajte mesu i dobro izmiješajte.
-
3.
Od smjese oblikujte kuglice i pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta.
Posluživanje
Pečene mesne kuglice poslužite s kuhanim krumpirom i salatom od ribane mrkve.
Savjet
Mesne kuglice oblikujte vlažnim rukama.
Tučena kašica od malina
Sastojci
- Košarica malina ili drugog bobičastog voća
- oko 500 ml vode
- 60 g griza
-
vanilin šećer
Priprema
-
1.
Stavite maline u vodu. Pustite da zavrije, a onda smanjite vatru i ostavite da lagano kuha desetak minuta, dok se voće ne pretvori u kašicu.
-
2.
Procijedite dobivenu kašicu. Tekućinu vratite u lonac gdje se kuhala, a od ostatka kašice napravite smoothie ili shake. :)
-
3.
Dodajte u lonac oko 100 mL vode (ili više ako vidite da je pregusto). Kada tekućina zavrije umiješajte polako vanilin šećer i griz, stalno miješajući. Kuhajte kašicu desetak minuta.
-
4.
Kašicu ohladite, a zatim istucite mikserom,
da dobije pahuljastu teksturu.
-
1.
-
1.
-
1.
-
1.
Nema komentara:
Objavi komentar
ZABRANJENO VREDJANJE