U OVOM BLOGU CETE PRONACI UKUSNE RECEPTE TE ZANIMLJIVE CINJENICE O NEKIM KUHINJAMA

petak, 2. rujna 2016.

finska kuhinja 2

Finske palačinke

Sastojci

  • Za nadjev:
  • 200 g Džem extra borovnica Podravka 

    Priprema

    1. 1.
      Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i pimentom, dodajte mlijeko, žumanjke, vanilin šećer, pa pjenjačom izradite glatku smjesu.
    2. 2.
      Ostavite je stajati desetak minuta, a zatim umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
    3. 3.
      Od pripremljene smjese pecite deblje palačinke promjera 7-8 centimetara.

    Posluživanje

    Na svaku palačinku stavite 1-2 žličice džema od borovnice i poslužite tople.

    Savjet

    Palačinke pecite na laganoj vatri.

    Gljive s kiselim vrhnjem

    Sastojci

    4 osobe
    • 500 g gljiva (šampinjoni, bukovače, vrganji)
    • 100 g luka
    • 40 g maslaca
    • 15 g krušnih mrvica
    • 250 ml kiselog vrhnja
    • 1 žlica nasjeckanog peršina
    • Crni papar mljeveni Podravka
    • 1 žlica Vegete   
    • Priprema
      1. 1.
        Gljive operite i izrežite na četvrtine.
      2. 2.
        Na maslacu kratko popecite nasjeckani luk, dodajte gljive, Vegetu i papar, pa zajedno pirjajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari.
      3. 3.
        Dodajte mrvice, pa pirjajte još oko 5 minuta.
      4. 4.
        Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i pospite peršinom.

      Posluživanje

      Poslužite s kuhanom rižom.

      Kuglice od mesa

      Sastojci

      4 osobe
      • 500 g mljevenog mesa
      • 40 g krušnih mrvica
      • 100 ml vrhnja za kuhanje
      • 1 žlica ulja
      • 50 ml vode
      • 100 g luka
      • 1 jaje
      • 1 žlica Vegete
      • ½ žličice pimenta
      • prstohvat bijelog papra
      • ulje za pečenje

        Priprema

        1. 1.
          Krušne mrvice pomiješajte s vodom i vrhnjem, pa ostavite stajati oko 10 minuta.
        2. 2.
          Na ulju popecite nasjeckani luk, malo ohladite, pa zajedno s pimentom, bijelim paprom, Vegetom, jajem i krušnim mrvicama dodajte mesu i dobro izmiješajte.
        3. 3.
          Od smjese oblikujte kuglice i pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta.

        Posluživanje

        Pečene mesne kuglice poslužite s kuhanim krumpirom i salatom od ribane mrkve.

        Savjet

        Mesne kuglice oblikujte vlažnim rukama.

         

        Tučena kašica od malina

        Sastojci

        • Košarica malina ili drugog bobičastog voća
        • oko 500 ml vode
        • 60 g griza
        • vanilin šećer

          Priprema

          1. 1.
            Stavite maline u vodu. Pustite da zavrije, a onda smanjite vatru i ostavite da lagano kuha desetak minuta, dok se voće ne pretvori u kašicu.
          2. 2.
            Procijedite dobivenu kašicu. Tekućinu vratite u lonac gdje se kuhala, a od ostatka kašice napravite smoothie ili shake. :)
          3. 3.
            Dodajte u lonac oko 100 mL vode (ili više ako vidite da je pregusto). Kada tekućina zavrije umiješajte polako vanilin šećer i griz, stalno miješajući. Kuhajte kašicu desetak minuta.
          4. 4.
            Kašicu ohladite, a zatim istucite mikserom,
            da dobije pahuljastu teksturu.

Nema komentara:

Objavi komentar

ZABRANJENO VREDJANJE